Téli gumicsere: Ezért ne hagyd az utolsó pillanatra

Bár a tartósan hideg időjárás már az ajtón kopogtat, sokan még mindig nyári gumival indulnak útnak. Így van ez évről-évre, majd amikor leesik az első hó, mindenki fejvesztve rohan a gumishoz. Szervizünk szerint érdemesebb előre gondolkodni, hisz egy kis prevencióval számos problémát megelőzhetünk.

Magyarországon nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy mikor kell a téli abroncsot nyárira cserélni. Éppen ezért a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják, és csak akkor keresik fel a gumist, ha az utak már veszélyesen csúszósak. Noha az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, fontos, hogy a jövőben ne a megúszásra játszunk!

3 ok amiért megéri

  • A nyári abroncsnak közel sincs olyan kapaszkodóképessége, mint a télinek, így a csúszós utakon könnyen elveszthetjük az irányítást az autó felett.
  • Ha balesetmentesen szeretnénk közlekedni, akkor a nyári szettet csak tartósan 7 fok felett használjuk. Másképp a féktávolság méterekkel is megnőhet, ami nagyon veszélyes.
  • Emellett ne feledjük, hogy baleset, karambol esetén a biztosító csak akkor téríti meg a kárt, ha az autón évszaknak megfelelő gumi van. Különben hivatkozhat arra, hogy a jármű nem volt megfelelően felkészítve. Már csak ezért sem éri meg kockáztatni!

Hány szezonra elég egy téli gumi szett?

Ez a vezetés mennyiségétől és minőségétől is nagyban függ. A gyártók szerint hivatalosan öt évig lehet fent egy garnitúra abroncs, de egy felmérés szerint sokan azonban megvárják, amíg a gumik annyira elkopnak, hogy elérik a KRESZ szerinti minimális értéket. Ez a jogszabály szerint 1,6 mm, de a téli abroncsok esetén a szakemberek 4 mm alatt már cserét javasolnak.

Most, hogy már tudod a tutit, keresd fel az Oláh Gumit! Foglalj online időpontot!