A téli és a nyári gumiabroncs különbségei

Minden autótulajdonos tudja, hogy az évszakok váltakozása a gumiabroncsok cseréjét is szükségessé teszi. Mindenki hallott már a téli és a nyári gumikról – de vajon mi a különbség közöttük? Miért nem mindegy, hogy melyiket mikor használjuk?

Sok évvel ezelőtt még nem okozott gondot a gumik cseréje, hiszen a legtöbb esetben egy típusúval járt mindenki. Azonban akárcsak az autók biztonságtechnikája, úgy a gumik összetétele és kivitelezése is sokat fejlődött. Ennek eredményeként alakultak ki a ma téli és nyári gumiként emlegetett lehetőségek.

Mi a különbség a kettő között?

A legalapvetőbb eltérés a kettő között, hogy az összetételük és a mintázati kialakításuk különbözik.

A nyáriak általában lágyabb gumikeverékből állnak, míg a téliek anyaga magas szilika tartalmú. Ennek köszönhetően a hideg aszfalton sem lesznek merevek, tehát ugyanolyan eredményesen használhatóak. Ellenben a nyári gumik rideggé válnak, és egyáltalán nem képesek megtapadni az útburkolaton télen.

A téli gumik sűrűn elhelyezkedő lamellákból és mély kapaszkodóblokkokból állnak. Ennek eredményeként sokkal hatékonyabbak a zordabb időjárási körülmények között.

Mikor és miért érdemes cserélni?

Az autóabroncsok cseréjének időpontját a hőmérséklet határozza meg – ha ez tartósan +7 fölött van, akkor ajánlott felhelyezni a nyári gumikat. Ennek oka, hogy a télieket nem érdemes a meleg aszfalton használni, ugyanis sokkal gyorsabban kopnak, és ennek következtében az autó fogyasztása is megnő. Ráadásul a téli gumik nyáron, nedves felületen kevésbé biztonságosak.

Mindezekből kitűnik, hogy a téli és a nyári gumik között az összetétel, a mintázat és a biztonság szempontjából is nagy különbségek vannak. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy az autónk az időjárásnak megfelelő kiegészítőkkel rendelkezzen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük